Danske tilstander i Norge

220memo (21K)
skrevet for avisa Utrop 6/2006

En sint araber truer oss på forsida. “Innvandring er vår tids største utfordring”, forklarer bildeteksten. Lenger inne i bladet varsler Ole Jørgen Anfindsen en borgerkrig og Sigurd Skirbekk advarer: “Snart er nordmenn en minoritet i sitt eget land”. “Noen ganger er vestlige verdier best”, fastslår redaktøren i lederen.

Nei, det er ikke utklipp fra FrPs partiavis. Heller ikke fra Human Rights Service sine rapporter. Sitatene stammer fra Dagbladets nye satsing, nyhetsmagasinet Memo. Innvandringspolitikk er hovedfokus. Prioriteringen er lett å forstå: Temaet er en sikker vinner når en ønsker å sanke stemmer – eller lesere. I hvertfall hvis en gjør det på samme måte som FrP: Heller enkle sannheter og anti-intellektuell synsing istedenfor kunnskapsrike analyser og kompleksitet. Memo-redaksjonen har lært fra FrPs suksess.

En forsmak ga lanseringen av bladet. “Norsk forskning på innvandrere er preget av feighet, politisk korrekthet, selvsensur og tabuer, mener forskerne selv”, skriver Dagbladet etter å ha spurt noen få forskere som er langt fra representative (de fleste er bidragsytere i den anti-kosmopolitiske boka “Gode formål – gale følger?). Avslørende er slutten: Her reklamerer Dagbladet for Anfindsens innvandringsmanifest (et initiativ for å begrense innvandring). I markedsføringen av Memo allierer Dagbladet seg dessuten med sosiologen Sigurd Skirbekk som med rette ble kritisert for å fremme suspekte raseteorier. Begge får stor plass til å reklamere for sine syn som journalistene tydeligvis beundrer fordi det er politisk ukrorrekt.

Mistanken om at Memo driver en kampanje mot (muslimske) innvandrere styrkes i intervjuet med arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Er innvandringsspørsmålet vår tids store politiske utfordring? lyder åpningsspørsmålet. Ministeren svarer med JA og dermed er overskriften i boks: VÅR STØRSTE UTFORDRING.

Så fortsetter hetsen mot tilhengere av kosmopolitiske samfunn med en reportasje om Malmøs problembydel Rosengård der Memo gjør sitt beste med å sette likhetstrekk mellom innvandring og kriminalitet.

Samme intellektuelt lavmål representerer andre kommentarer i bladet som redaktørens latterliggjøring av teoriene om global oppvarming.

Redaktøren Kristine Moody støttet publiseringen av Muhammed-karikaturene, er tilhenger av USAs krig i Irak og sørget for å holde andelen av SV-vennlige journalister i redaksjonen så lav som mulig, fikk vi vite i nettpraten på dagblad.no. MEMO er ikke bare et kommersielt, men også et ideologisk prosjekt.

I etterkant av publiseringen av Muhammed-tegningene i bladet Magazinet var Norges redaktører samstemt i at vi ikke er på vei til å få danske tilstander i Norge: – Norsk presse kan kritiseres for mye, men ikke fremmedfientlighet, sa Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Det ser ut til at han må tenke seg om igjen.

:LES MER:

– Misbrukt av Memo (Ahmed Youssef El Youssef fikk sjokk da han så seg selv på ukemagasinet Memos første cover. 23-åringen føler seg misbrukt og vurderer rettssak mot Magasinforlaget Dagbladet – utrop.no, 23.3.06)

Skal være troverdig nyhetsmagasin – nettprat med MEMOs redaktør (Dagbladet, 16.3.06)

– Norsk innvandrerforskning er feig (Norsk forskning på innvandrere er preget av feighet, politisk korrekthet, selvsensur og tabuer, mener forskerne selv – Dagbladet, 16.3.06)

Nazneen Khan-Østrem: Hvilke vestlige verdier? (Kristine Moody i nyhetsmagasinet Memo avslører en arroganse og kunnskapsløshet som ikke er en redaktør verdig – Dagbladet, 18.3.06)

Maria Reinertsen: Memos metode (Å kapre ytringsfriheten som en “vestlig verdi” har konsekvenser. Da bør en sørge for at det er korrekt – Morgenbladet, 17.3.06)

Bjarne Riiser Gundersen: En trøtt laks (Endelig et nyhetsmagasin som ikke skriver om fisefine venstreintellektuelle? – Morgenbladet, 17.3.06)

Unison Memo-skuffelse («Rettvinklet Memo», «Uten egen vinkel», «Mye å forbedre» – anmelderne syns ikke Dagblad-konsernets nye ukemagasin innfrir lovnaden om «Andre vinkler» – Propaganda, 16.3.06)

Memo – dagens høydepunkt (Det er ikke spørsmål OM Memo legger inn årene, snarere hvor raskt – Knut Johannessen VoxPopuli, 11.8.06)

Memo blir lagt ned. Memo har tapt kampen mot Ny Tid (Aftenposten, 21.9.06)

Må utfordre våre synspunkter. Regjeringens dialogkonferanse om bedre integrering: Medias rolle (egen tekst, 8.10.02)

Leave a Reply