Flink på tross av skolen?
Publisert i Utrop 16/2007, spesialutgave om minoritetsbarn
Barn av innvandrerforeldre ser ut til å få en mindreverdig utdannelse i den norske skolen. Dette kommer fram i en masteroppgave i pedagogikk av Nina Lewin.
Publisert i Utrop 16/2007, spesialutgave om minoritetsbarn
Barn av innvandrerforeldre ser ut til å få en mindreverdig utdannelse i den norske skolen. Dette kommer fram i en masteroppgave i pedagogikk av Nina Lewin.
Publisert i Utrop 11/2007
CIA og andre etterretningsorganisasjoner betaler antropologer for å “forske“ på muslimer. I militære fagtidsskrifter brukes uttrykk som “kulturbasert krig“ og “etnografisk etterretning“. Forskere som ytrer seg kritisk får trøbbel.
Publisert i Utrop 6/2007 (klima-utgaven)
Ifølge forskere er norsk ungdom blitt mer sosialt tilpasset og snillere. Hvorfor er dette dårlig nytt for klimaet?
Publisert i Utrop 4/2007
Selv om demokrati ble praktisert i Afrika, Asia, Latinamerika og Midtøsten lenge før grekerne hadde funnet opp begrepet hører vi ofte at demokrati skal være noe typisk vestlig. Kanskje på tide til å omskrive lærebøker og encyclopedier? Bør vi kaste begrepene vestlig og ikke-vestlig på historiens skraphaug i samme slengen?
Publisert i Utrop 3/2007 (9.2.07)
Hvorfor er politikere og journalister så redde for innvandrere? Hvorfor bygges det murer for å stenge verden ute? Hvorfor så mye snakk om integrering, hijab, tvangs- og hente-ekteskap? Hvorfor så mye selvgodhet og nasjonalisme? Et mulig svar: Det fins for mye dårlig forskning.
Publisert i Utrop 1/2007
Østnorske innvandrere i Troms giftet seg med slektninger og praktiserte hente-ekteskap i over hundre år. Ikke bare når de migrerer til Spania trives nordmenn best blant “sine egne”. Hva kan vi lære av dette?
Publisert i Utrop 21/2006
Hvorfor har mange innvandrerkvinner fra Asia og Afrika kroniske smerter som legene ikke kan forklare medisinsk? Hvorfor har religiøse organisasjoner fått så mye makt i Norge? Hvordan kan vi skape verdens mest inkluderende samfunn?
Publisert i Utrop 20/2006
En verden uten UDI? Er dette mulig? En verden der en ikke trenger å søke om arbeids- eller oppholdstillatelse, der en kan bo og jobbe hvor en vil? En verden der ingen tvangssender afghanere ut av landet? Joda mener forskere.
– Skal vi bli her i Norge eller dra tilbake til Afrika? Hva tjener Afrika best, spurte nylig afrikanske studenter på et seminar om Brain Drain. Flere og flere forskere peker på at løsningen hverken er enten det ene eller andre, men begge deler: De går inn for sirkulasjon.
(more…)
De er norske ungdommer og deres helt er K’naan – en rapper fra Somalia. Toumani Diabate & the Symmetric Orchestra fra Mali har allerede vært en selvsagt gjest på Roskildefestivalen. Musikk som en tidligere karakteriserte som verdensmusikk er blitt mainstram. Når legges Oslo World Music Festival ned?
De er unge og norske og har bodd flere år i utlandet. De har ofte mer til felles med innvandrerungdom enn med “monokulturelle” nordmenn. Hvorfor tenker vi bare på innvandrere når vi snakker om “flerkulturelle mennesker”?
Publisert i Utrop 18/2006
De deltar ikke på ungdomsklubben, er ikke med på klassefester og jentene skal helst ikke sminke seg. Fedre går ikke på bygdefesten og enkelte mødre bærer skaut. Alkohol er tabu, skilsmisse uaktuell. – De er helt greie folk, men jeg tviler på om jeg kan bli en venn med noen av dem, sier informanten til forskeren.
Kan forskning på nabokrangler mellom dansker fortelle oss noe om hvorfor innvandrere blir diskriminert? Kan den gi innsikt i fundamentalisme, terrorisme, til og med krig?
De syr samekofter med indisk stoff, driver med teknojoik eller sitter på lesesalen på Blindern. Mye av diskrimineringen samer opplever i Oslo, skyldes mangel på kunnskap om hva det vil si å være moderne same, hevder sosialantropolog Astri Dankertsen i sin ferske masteroppgave om samer i Oslo.
Hvorfor skal bare kvinner vaske klær? Younas gjør opprør mot foreldrenes tradisjonelle arbeidsdeling. Sondre har forkastet sitt tidligere syn på homofili. Og Mohammed syns ikke lenger at det er umannlig å trille barnevogn. Migrasjon endrer oppfatninger av kjønnsroller. Religionsviter Elise Skarsaune har nettopp levert en av de første vitenskaplige arbeidene om muslimske menn.
Hva gjør Internett egentlig med oss? I en fersk masteroppgave i sosiologi har Helene Toverud Godø undersøkt Internettets betydning for minoritetsungdom.
Hvem som helst kan kalle seg tolk. Også disse 90% som stryker ved den obligatoriske testen for å bli statsautorisert tolk. I over 20 år er den dårlige kvaliteten av tolketjenestene i Norge blitt kritisert. Nylig skrev Utrop om at barn blir brukt som tolker. En datter ble bedt om å fortelle moren at hun hadde en måned igjen å leve. Sosialantropolog Hilde Fiva har vært på feltarbeid blant tolker i rettssaler og forteller i den ferske masteroppgaven sin mange hårreisende episoder.
Hvis en norsk forsker publiserer resultatene om fattigdomsbekjempelse på et forlag i Kenya for å gjøre dem tilgjengelig for lokalbefolkningen, blir han straffet. Det nye systemet for finansiering av forskning diskriminerer fattige land. Publisering i dyre elitære tidsskrift får nemlig flest poeng. Er vi på vei til akademisk apartheid?
Ørkenspredning, forurensning, flom og tørke: Flere mennesker flykter fra menneskeskapte miljøødeleggelser enn fra krig. På grunn av global oppvarming kommer antallet på miljøflyktninger til å øke til over 50 millioner innen 2010 ifølge FN universitetet i Bonn. Er det på tide å snakke mer om miljøflyktninger?
Publisert i Utrop
Hvem truer samfunnet vårt mer: Nynazister eller lærere som ikke vil anerkjenne barn av innvandrere som er født i Norge som nordmenn? Hvem er farligere: Rasister eller regjeringsutnevnte utredere som påstår at Norge er en pådriver for likeverd og demokrati?
17 queries. 0.106 seconds. Powered by WordPress. Texts by Lorenz Khazaleh - Sitemap