Friendica global politikk | lorenzk.com

lorenzk.com

Category: global politikk

Tekster om globalisering, aktivisme, Nord-Sør, demokrati og utvikling etc

Fra streik til revolusjon

Rabab El-Mahdi Arbeiderbevegelsens langvarige kamp for demokrati i Egypt blir fortsatt ignorert i Vesten, påpeker den egyptiske forskeren Rabab El-Mahdi.

Globalisering: Henger retten med i tiden?

Opprinnelig publisert på culcom.uio.no, 20.4.2011 Flere og flere mennesker lever et transnasjonalt liv. Likevel forfekter lovgivningen idealet om den homogene nasjonalstaten. En tverrfaglig antologi viser hvordan migranter, nettbrukere, advokatselskaper og barnløse par tar…

Film fra Sør gir håp

Nordafrikanske muslimer frigjør Frankrike fra tyskerne i Annen verdenskrig. I Kina blir barn stjålet og videresolgt. En burmesisk minoritet saksøker multinasjonale storkonserner. Filmfestivalen Film fra Sør gir håp.

Forskere som spioner?

Publisert i Utrop 11/2007 CIA og andre etterretningsorganisasjoner betaler antropologer for å “forske“ på muslimer. I militære fagtidsskrifter brukes uttrykk som “kulturbasert krig“ og “etnografisk etterretning“. Forskere som ytrer seg kritisk får trøbbel….

Mer opprør, takk!

Publisert i Utrop 6/2007 (klima-utgaven) Ifølge forskere er norsk ungdom blitt mer sosialt tilpasset og snillere. Hvorfor er dette dårlig nytt for klimaet? Norge er et ekstremt konformistisk samfunn: En bør helst være…

Hvor vestlig er demokratiet?

Publisert i Utrop 4/2007 Selv om demokrati ble praktisert i Afrika, Asia, Latinamerika og Midtøsten lenge før grekerne hadde funnet opp begrepet hører vi ofte at demokrati skal være noe typisk vestlig. Kanskje…

For en verden uten UDI

Publisert i Utrop 20/2006 En verden uten UDI? Er dette mulig? En verden der en ikke trenger å søke om arbeids- eller oppholdstillatelse, der en kan bo og jobbe hvor en vil? En…

– Se Sri Lanka og Norge som ett land!

– Skal vi bli her i Norge eller dra tilbake til Afrika? Hva tjener Afrika best, spurte nylig afrikanske studenter på et seminar om Brain Drain. Flere og flere forskere peker på at…

Hvorfor er krig kulere enn fred?

Noen filmer er det lite å skrive hjem om. Andre filmer gjør deg sint og du undres: Hva får soldater til å slippe en bombe over en fullsatt barneskole? Hvorfor kan mennesker være…

Skaper fred med nye tanker

“De trenger meg i Afghanistan, det var derfor at jeg tok sykepleie-utdanningen”, forteller Deeva Biabani. Gjøvik-studenten er en av de mange flyktningene som engasjerer seg i freds- og gjenoppbyggingsarbeid i hjemlandet sitt. Men…

Globalisering – positivt for urfolkene

Globaliseringen hjelper urfolkene verden rundt for å fremme sin sak. Ved å inngå allianser og bruke internasjonale organer som FN har urfolkene og andre marginaliserte grupper opp- nådd mer enn det som kunne…

10 000 deltakere på Latinamerikas første sosiale forum

skrevet for magasinet Utveier 3/2004 Aktivister fra søramerikanske indianersamfunn har satt sitt preg på Latinamerikas første sosiale forum i Ecuadors hovedstad Quito. Indianske former for demokrati og utvikling ble diskutert og vestlige modeller…

Riddu Riddu: Liten bygd i Nord-Troms senter for verdens urfolk

Ingen kjendis åpner Riddu Riddu festivalen. Det er langt til nærmeste hotell. Likevel klarer bygda å skape et av de viktigste areane for verdens urfolk og huse mer enn 3000 tilreisende fra hele verden. Kanskje mer enn noe annet tiltak har festivalen bidratt at samer, inuitter, maoriene og andre urfolk kan være stolte av sin bakgrunn. Og uten velmenende taler om det flerkulturelle.

Migrasjon mer effektiv enn bistand

Antropolog Alessandro Monsutti. FOTO: Boris Beer Teksten ble skrevet for avisa Utrop, 15.6.04 En fersk doktoravhandling viser at flyktninger og arbeidsmigranter bidrar mer til utvikling i hjemlandet enn bistandsarbeidere. Hvis det internasjonale samfunnet…

Å skape et transnasjonalt fellesskap

Epost og internett gjør det enklere å opprette fellesskap som ikke stopper ved nasjonale grenser. Sosialantropolog Monica Sydgård Berntsen undersøkte ett av disse fellesskapene – den norske greinen av den transnasjonale bevegelsen for en rettferdig globalisering – Attac.

Den skjulte globaliseringen

Om boka “Globalisation. Studies in Anthropology” (2003) Hva er globalisering? Når McDonalds åpner nye restauranter i Siberia? Når innbyggerne i Papua New Guinea drikker Coca-Cola? Joda. Men det fins også mindre synlige tegn…

Nordmenn, indere og afrikanere sammen mot Coca Cola, Bush og fattigdom

Verdens sosiale forum for første gang i India Hinduer og muslimer spiser frokost sammen, kristne nonner stemmer i en felles sang med tibetiske munker. På Verdens Sosiale Forum i India er det å…

– Klart kan vi forandre verden

Uvanlig optimisme på Globaliseringskonferansen 2003 i Oslo Det er lett å demonstrere mot Verdensbanken, mot nedlegging av postkontorer og privatisering av kommunale tjenester. Men hva er alternativene? Er det mulig å ta makta…

Å oppdra de voksne: Flyktningungdom som fredsbyggere

Flyktninger som bor i Norge er en glemt ressurs i fredsarbeid. Hvordan eksilungdom har bidratt med å gjenoppbygge Afghanistan var et tema på Globaliseringskonferansen 2003 i Oslo. Flyktninger blir ofte sett på som…

Når engasjement er like ille som likegyldighet: Vesten og konflikten i Kongo

Hvordan kan det ha seg at Afrika framstår som et fattig kontinent når enkelte land som Kongo har nok vannkraft til å forsyne hele Afrika med strøm og nok dyrkbar jord til å…

Older Posts »
Page 1 of 2