Menneskebibliotek: Lån en innvandrer!

– en originell idee fra Roskilde Festivalen –

På et menneskebibliotek kan du låne et menneske på samme måte som du låner en bok på biblioteket. ”Boksamlingen” består av mennesketyper som en kan ha fordommer mot: pønkere, byråkrater, innvandrere, dørvakter, homofile, hiphoppere, politimenn, kommunister, blondiner etc. Låneren kan ta boka med ut og snakke med den. Boka får du ved skranken på et vanlig bibliotek ved framvisning av et lånekort.

Bibliotekspersonalet veileder låneren ved hjelp av en katalog med “saftige beskrivelser” av bøkene. Boka må behandles med respekt og leveres tilbake til biblioteket innen f.eks innen 30 minutter. Målet er å få menneskene til å møtes som ellers ikke ville ha truffet hverandre og på den måten utfordre fordommer. Konseptet er utviklet av Ronni Abergel ved Det Kriminalpræventive Råd i Danmark og er utprøvd på Roskildefestivalen 2000 og på festivalen Det unge Norden i Oslo høsten 2002.

Begge ganger har arrangementet vært en stor suksess. Spesielt ettertraktet var byråkrater, homofile og muslimer som var utlånt nesten hele tida. Mange hadde vært skeptiske om folk var villige til å låne mennesker. Men ideen er jo såpass originell og ikke minst fri for moralisme – og morsom!

En ung muslimsk pike, hyllet i skaut, sier til nettsida detungenorden.no, at hun først hadde vært nervøs og fryktet hun måtte forsvare seg hele tida. Men slik har det ikke gått. Lånerne i Oslo hadde vært ”søte”, sa hun og de hadde snakket uavbrutt og hadde en utbytterik dialog.

Byråkraten Tove Andersonvar den første som ble lånt ut. Han viste seg å være helt annerledes enn ungdommen trodde. Mest forbauset var de over at det hørte til hennes jobb å arrangere en mønstring som denne.

På Roskildefestivalen måtte en delvis vente i flere timer på å låne en fordom. En homofil som først var sterk i tvil om det hele kunne bli en suksess ble lånt ut hele tiden og nådde mer enn 40 mennesker. Han var mer enn fornøyd og roste konseptet: – I realiteten er fordommer jo ikke annet enn resultat av manglende viten og kjennskap til andre mennesker og deres måte å leve og være på.

– Det sentrale er at man blir forpliktet til dialog som er midlet til å bryte isen mellom dem som har fordommer, og de som det eksisterer fordommer om, sier initiativtaker Ronni Abergel til nettavisa utrop.no.

 

OPPDATERING: Menneskebiblioteket sprer seg rundt kloden, melder Nordisk Råd (16.7.08) som var med på å lage en egen hjemmeside for menneskebiblioteket http://living-library.org

 

:LES MER:

Menneskebibliotek – lån et menneske du har fordommer mot (artikkel i nettavisa utrop.no, 16.9.2002)

Nytt menneskebiblioteket på Alværn ungdomsskole: Lærerne har aldri opplevd maken til kø på biblioteket på Alværn ungdomsskole. Ungdommene rakk å låne tre bøker hver før det spesielle biblioteket måtte pakke sammen (NRK Puls, 3.11.03)

Lånte ut innvandrer: Det var en del høflig latter og famlende forsøk på samtaler da Biblioteket i går lånte ut mennesker (Rogalands Avis, 6.6.03)

Åbne bøger på Roskilde Festival – en homofils erfaringer med menneskebiblioteket sommeren 2000

Inga Marte Torkildsen lånte en HIV-positiv: Gjennom lån i et menneskebibliotek fikk politikerne utfordret sine fordommer (Vårt Land, 24.5.07)

The new library fad: borrow a person – A new library allows readers to borrow people for a 30-minute chat. Here’s the experience of one man who offered himself as a human book (The Times, 22.4.08)

Menneskebiblioteket på Bryne åpnet: «Bli kvitt dine fordommer her!» – På Bryne kan du låne en pastor og en rullestolbruker for en halvtime (Stavanger Aftenblad, 24.5.08)

Flyktninger før og nå – Menneskebiblioteket på leirskole (Norsk Folkehjelp, 10.9.08) Se også egen Folkehjelpets temaside om menneskebiblioteket

Taken as read – People, not paperbacks, are being loaned out in novel living library events around the country. Saba Salman on a living library project (Guardian, 3.12.08)

First published: March 22, 2003

Leave a Reply